Popišme si tentokrát přesně, jak se dělá třeba….Setonův hrnec!
Zdravíčko dámy, zdravíčko pánové . Je tu nové číslo našeho kardinálního KOMpostu a s ním i další díl našeho dramatického DIY! O čem dnes bude? No přece o Setonově hrnci! Takže hurá do toho !
Co budeme potřebovat:
– Naložené maso
– Hodně kopřiv
– Další přírodniny, na které máte chuť
– Oheň a kameny
– Kolík, asi 8 cm v průměru
– Vlaječku, nebo něco, čím lze označit místo
– Vodu
Postup:
1) Vezmeme polní lopatku a vyhrabeme do země zhruba půl metru hlubokou díru (šírka se odvíjí podle množství jídla, které máte v plánu dělat ) a rozděláme oheň (vedle díry, ne v ní ;)) – snažíme se udělat co nejvíce popela.
2) Když už je popela hodně, přidáme do ohně kameny a pokračujeme v topení.
3) K masu přidáme všechny přírodniny, na které máme chuť a zabalíme jej do tlusté vrstvy kopřiv tak, aby nikde nevykukovalo.
4) Na dno díry naházíme rozpálené kameny a překryjeme je vrstvou popela a pak tam položíme maso v kopřivách (eventuelně brambory, nebo tak něco ). Poté o všechno zahrneme další vrstvou horkého popela a zapíchneme kolík tak, abychom si nepropíchli maso .
5) Jámu zahrabeme a udusáme tak, aby se kolík dal vytáhnout a asi po čtvrthodině ho vytáhneme, nalijeme tam asi 2 ešusy vody a jámu rychle zahrabeme.
6) Označíme si místo vlaječkou a tak za hodinu a půl až dvě maso vyhrabeme .
7) Parádně se nadlábneme .
Tak, to je pro dnešní číslo vše, na viděnou příště !
Grg